Aktualno

SODELOVANJE NA PODJETNIŠKIH DNEVIH

  Dijaki naše šole  (13 dijakov iz 1., 2. in 4. letnika, obeh izobraževalnih programov) so se pod mentorstvom Klavdije Živko Pal udeležili podjetniških delavnic na Srednji šoli za oblikovanje, kjer...

Delavnica o sovražnem govoru in migracij…

6. 6. 2016 se bodo dijaki in dijakinje 1. letnikov udeležili delavnice o sovražnem govoru in migracijah, ki jo organizira Mirovni inštitut ob podpori Urada Vlade Republike Slovenije. Delavnice trajajo...

6. MEMORIALNI ŠAHOVSKI TURNIR »JOŽETA AN…

V soboto, 21. maja 2016, je na Prometni šoli v Mariboru potekal Memorialni šahovski turnir v spomin na Jožeta Antolinca. Več informacij na povezavi >>

NEPOZABNO DOŽIVETJE NA PROMETNI ŠOLI

Na sončno petkovo popoldne so nas obiskali učenci 9. razredov iz različnih osnovnih šol. Dvodnevno druženje je obsegalo tematske in športne delavnice. V spodbujanju zdravega športnega duha so učenci spoznali...

g. DUŠAN VERŠEC DOBITNIK SREBRNEGA ZNAKA…

Mestna občina Maribor podelila bronasta, srebrna in zlata priznanja AVP MED NAGRAJENCI JE TUDI NAŠ UČITELJ G. DUŠAN VERŠEC >>>>>>> (g. Dušan Veršec - prvi z desne)

13. državno tekmovanje iz logistike

SREČANJE SKUPNOSTI ŠOL ZA LOGISTIKO 2014/2015 V petek, 17. aprila 2015 je na Prometni šoli Maribor potekalo 13. državno tekmovanje iz logistike. Na tej povezavi lahko najdete nekaj utrinkov iz dogodka >>

23. medobčinsko tekmovanje »KAJ VEŠ O PR…

Poročilo koordinatorke ga. Jožice Trlep >>> Tekmovanje je potekalo v četrtek, 9. Aprila 2015 na prometnem poligonu in po mestnih prometnicah v okolici OŠ BORCEV ZA SEVERNO MEJO. Tekmovanje je bilo...

Srečanje slovenskih dijaških domov

          23. in 24.4.2015 bo na Rogli Srečanje slovenskih dijaških domov. Več informacij na tej povezavi >>  

Zgodovina šole

ZGODOVINA ŠOLE

Začetki prometnega izobraževanja v Mariboru segajo v leto 1958, ko je bil ustanovljen oddelek Železniške prometne šole Beograd (s sedežem v Zemunu). Od takrat do danes je ta izobraževalna ustanova spreminjala naziv in programe, po katerih je potekalo izobraževanje in usposabljanje:

· Leta 1961 je postala ustanoviteljica šole Skupnost železniških podjetij Ljubljana, tako da se je šola preimenovala v Železniška prometna šola Maribor.

· Leta 1967 se je Železniška prometna šola priključila novo ustanovljenemu Zavodu za strokovno izobraževanje v Ljubljani pri Skupnosti železniških podjetij Ljubljana kot organizacijska enota in se je preimenovala v Železniško prometno-transportno šolo Maribor.

· Leta 1974 se je šola preimenovala v ŽG ─ Železniški šolski center Ljubljana, TOZD za vzgojo in izobraževanje Maribor. Osnovna dejavnost šole je bila vzgoja in izobraževanje mladine in odraslih za potrebe ŽG Ljubljana, stranska pa celotna oskrba dijakov v domu, pripravljanje hrane in izdajanje prenočišč.

· Z uvedbo usmerjenega izobraževanja je šola doživela veliko sprememb na področju izobraževalnih programov – pridobili smo nove izobraževalne programe, ki jih je šola pričela izvajati v šolskem letu 1981/1982: prometno-transportni odpravnik, prometno-transportni tehnik, transportni komercialist, prometno-transportni manipulant.

· Leta 1985 je šola uvedla izobraževalni program za pridobitev strokovne izobrazbe v okviru vzgojno-izobraževalnega programa Transport – smer: strojevodja.

· 13. 4. 1988 se je v sklopu reorganizacije šola osamosvojila in poimenovala ŽG – Železniška srednja šola Maribor, p. o. Šola je izvajala izobraževanje mladine in delavcev za potrebe ŽG Ljubljana po vzgojno-izobraževalnih programih v programu Železniški transport, in sicer v smereh: železniški prometno-transportni odpravnik, železniški prometno-transportni tehnik, strojevodja, prometno-transportna manipulacija (skrajšani program), specialist – strojevodja dizelskih vlečnih vozil, specialist – vozovni preglednik.

· 27. 6. 1990 je šola razširila izobraževalno dejavnost še na izobraževanje v smeri prometni tehnik.

· Na osnovi Zakona o zavodih se je 25. 4. 1991 spremenil statutarni sklep o ustanovitvi Železniške srednje šole Maribor, kjer je bilo opredeljeno izobraževanje (redno, ob delu) za pridobitev strokovne izobrazbe v smereh: železniški prometno-transportni odpravnik, železniški prometno-transportni tehnik, tehnik vleke – strojevodja, vozovni preglednik, prometni tehnik. Za dejavnost zavoda se je kot stranska dejavnost navajala tudi celotna oskrba dijakov v dijaškem domu in priprava hrane za zunanje naročnike ter nudenje prenočišč.

· Leta 1992 se je šola preimenovala iz ŽG─ Železniška srednja šola Maribor v SŽ ─ Železniška srednja šola Maribor.

· Upravni odbor Slovenskih železnic je leta 1995 sprejel sklep o spremembi imena SŽ ─ Železniška srednja šola Maribor v Slovenske železnice – Srednja prometna šola Maribor.

· Vlada Republike Slovenije je s sklepom 18. 3. 1999 ustanovila javni vzgojno-izobraževalni zavod in spremenila naziv šole v Srednja prometna šola Maribor.

· 20. 11. 2001 je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Prometna šola Maribor, ki je sestavljen iz dveh organizacijskih enot – Srednja prometna šola z dijaškim domom in Višja prometna šola.

· 2. 9. 2008 je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Prometna šola Maribor, ki je sestavljen iz dveh organizacijskih enot – Srednja prometna šola z dijaškim domom in Višja prometna šola – novosti so predvsem organizacijske in statusne narave.

(delno povzeto po zborniku Prometne šole Maribor ob 50-letnici šole, 2008; avtor Andrej Švaljek, prof.; povzetek pripravila Martina Belšak)