Pisni preizkus znanja iz Slovenskega jez…

15.01.2018

Pisni preizkus znanja iz Slovenskega jezika

Pisni preizkus znanja, iz Slovenskega jezika bo v torek, 16.01. 2018 ob 8.00 uri v učilnici 4/m. Ustni del izpita bo ob 8.55 uri.

Preberi več ...

Pisni preizkus znanja iz Nemškega jezika…

15.01.2018

Pisni preizkus znanja iz Nemškega jezika

Pisni preizkus znanja, iz Nemškega jezika bo v torek, 16.01. 2018 ob 11.00 uri v učilnici 1/11. Ustni del izpita bo ob 11.50 uri.

Preberi več ...

Vabilo na svečano akademijo ob 60letnici

12.01.2018

Vabilo na svečano akademijo ob 60letnici

                                    

Preberi več ...

Kako preživeti na Finskem 2?

12.12.2017

Kako preživeti na Finskem 2?

7. 12. 2017 je v šolski knjižnici potekal dogodek z naslovom Kako preživeti na Finskem 2. Dijaki, udeleženci letošnje jesenske mobilnosti so predstavili svoje aktivnosti in dosedanje rezultate projekta  Erasmus+,...

Preberi več ...

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih …

27.11.2017

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč 2017

  Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč smo letos obeležili 19. novembra 2017. V Sloveniji tradicionalno, tokrat enajstič zapored, aktivnosti organizira Zavod Varna pot. Na ta dan se spomnimo vseh...

Preberi več ...

Čajanka ob evropskem dnevu jezikov

24.11.2017

Čajanka ob evropskem dnevu jezikov

Evropski dan jezikov, ki ga praznujemo 26. septembra, je festival jezikovne raznolikosti, dan ko spodbujamo učenje jezikov, dan, ko občudujemo lepoto vseh evropskih jezikov. Letošnji dan jezikov nam je ponudil...

Preberi več ...

Okrogla miza Hitrost ubija

hitrost ubija

»HITROST UBIJA!

PREDVIDI SVOJO HITROST!«

Mednarodni dan spomina na žrtve prometnih nesreč –

okrogla miza mladih na Prometni šoli Maribor.

Cestni promet in z njim povezana varnost v cestnem prometu sta zagotovo ena najbolj prepletenih in kompleksnih vsebin kvalitete in mobilnosti današnjega življenja, hkrati pa eden ključnih socialnih in družbenih problemov.

Okrogla miza

V letu 2010 je Evropska unija obnovila svojo zavezanost k izboljšanju varnosti v cestnem prometu z zastavljenim ciljem, da se do leta 2020, v primerjavi z letom 2010, število smrtnih žrtev na naših cestah prepolovi. V letu 2013 je v prometnih nesrečah na območju držav Evropske unije izgubilo življenje 26.025 oseb, težje poškodovanih je bilo približno 199.000 udeležencev.

V Sloveniji je od leta 1991 do leta 2013 na cestah umrlo 6935 ljudi, telesno pa se je poškodovalo preko 317.880 oseb. Statistični kazalci umrlih na slovenskih cestah se sicer izboljšujejo, zlasti če jih primerjamo z letom 2007, ko je na naših cestah ugasnilo kar 183 življenj. Kljub temu ne smemo pozabiti na žrtve prometnih nesreč in njihove bližnje, trajno poškodovane, katerim je prometna nesreča popolnoma spremenila življenje in druge, ki jih je prometna nesreča zaznamovala do konca življenja. V letu 2014 se že osmo leto zapored pridružujemo obeleževanju spomina na žrtve prometnih nesreč.

2

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah, skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci. V okviru akcijskega programa ''Desetletje za večjo prometno varnost 2011 – 2020'' bodo letošnje aktivnosti potekale pod sloganom

''Hitrost ubija! Predvidi svojo hitrost''

Naj bo 2011 – 2020 desetletje, ki se ga bomo spominjali!

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor je, ob letošnjem Dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, v sodelovanju s Srednjo prometno šolo Maribor, v četrtek 13. 11. 2014 organiziral okroglo mizo za mlade.

Mladi so, glede na udeležbo v prometu, najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve. Običajno je v prometni nesreči, v kateri so udeleženi mladi vozniki, več mrtvih in poškodovanih iste starostne skupine. Življenjski stil te starostne skupine je drugačen od ostalih. Mladi skupaj odhajajo na zabave ali potovanja in prisotnost sovrstnikov običajno vpliva na bolj tvegano sodelovanje v prometu. Glavna vzroka prometnih nesreč med mladimi sta tako neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola.

Po uvodnem delu nas je gospod policist seznanil z prometno varnostjo na slovenskih cestah.

Osebe, ki so v centru so nam naprej predstavile svojo izkušnjo: Prometna nesreča – zdravljenje – posledice.

3

V drugem delu okrogle mize je gospa Nina Babič, dipl. psihologinja vodila pogovor mladih, da so izrazili mnenja in stališča glede prometne varnosti v Sloveniji.

Mladi smo na okrogli mizi bili strogi do voznikov, ki s svojim nespoštovanjem cestnih predpisov ogrožajo sebe in ostale okrog sebe.

Na prireditvi smo dijaki 3.BL  razreda pomagali organizatorju SPV MOM, da je okrogla miza izpadla kot dober primer preventive v cestnem prometu.

 

 

(Delno povzeto po SPV MOM)

Članek so pripravili dijaki 3. letnika Logistični tehnik

Mentor: Dušan veršec

Povezava na galerijo slik >>>